Sari la conținut

Lista de actualizări (changelog)

2005-2016 – Tabelul inițial fără detalii blocuri

În 2005, am desenat hărți cu cartierele Ploieștiului în AutoCAD și colorat în Paint, iar în Excel am făcut o statistică a blocurilor și apartamentelor din Ploiești, extinsă în 2007-2008 către orașele din jurul Ploieștiului la care am desenat hărți, plus București și Târgoviste fără a desena hărți.

Fiindcă la vremea respectivă nu aveam de unde lua numerele blocurilor la alte orașe decât Ploiești, tabelul Excel NU conținea adresele fiecărui bloc în parte, ci un rând per model de bloc, indicând numărul de etaje și apartamente, pe care îl înmulțeam cu numărul de scări (numărate în Google Maps). Scopul era să obțin numărul total de blocuri, scări și apartamente pe fiecare cartier și apoi oraș. Datorită blocurilor non-standard, numărul de apartamente avea o marjă de eroare +/- 2%.

Deși nu eram interesat să indic anul construcției, tabelul includea intervale estimate de 5-10 ani pentru organizarea modelelor de bloc în ordine de la vechi la noi.

Statistica, numar de blocuri si apartamentesa

Descărcați SAMPLE gratuit: Statistică blocuri și apartamente, lista tuturor orașelor, cu statistică detaliată pentru Drumul Taberei, Ploiești-Nord, Plopeni, Uricani.

Cumpărați statistica detaliată pe cartiere și modele de bloc:

În 2008 mi-am pierdut interesul pentru România. În 2009 am început să fac, tot voluntar, baza de date a blocurilor din Singapore, oprindu-mă în 2011 după includerea a cam 40% din totalul de blocuri. Fiecare bloc avea un rând individual în Excel. Fiindcă nu mă puteam decide asupra unui format standard pentru toate cartierele, fiecare cartier avea alt format, am abandonat proiectul în 2011, după 2 ani în care făcusem baza de date pentru 40% din cele aproximativ 10.000 blocuri din Singapore.

Văzând succesul vânzărilor de baze de date cu mașini, în 2012 am publicat și tabelul incomplet al blocurilor din Singapore invitând lumea să mă contacteze și să explice ce ar avea nevoie, iar în 2014 mi-am făcut o idee despre ce vrea lumea, am îmbunătățit tabelul și l-am pus la vânzare pentru uz comercial. Am inclus în baza de date adresa de stradă, numărul blocului, cod poștal, anul construirii, numărul de apartamente pe fiecare număr de camere, programe de modernizare, etc. Prima vânzare am făcut-o în Mai 2015. Clienții sunt agenții imobiliare, asigurări de locuințe, telecomunicații, curierat, etc, unii dispuși să plătească chiar și 1000 dolari pe munca mea (spre deosebire de românii cu mentalitate de țigan care vor totul gratis).

În 2009 mi-am pierdut interesul pentru România și am început un proiect similar la Singapore, un oraș-stat în care 80% din populație locuiește în blocuri construite de guvern (HDB – Housing & Development Board). Am făcut un tabel Excel cu câte un rând pentru fiecare bloc copiind datele din acest Enquiry unde poți căuta după adresă și îți arată numărul de apartamente pe tip de camere, anul construcției din lista de tranzacții, plus alte date din alte surse, iar din 2015 am vândut baza de date la diverse firme din Singapore, câștigând câteva mii de $.

Singapore a lansat în 2011 HDB Map Services, dai click pe blocuri și pe parcări și îti arată informații, mi-aș fi dorit să fac și eu astfel de hartă interactivă, dar nu știam cum, în august 2017 un agent imobiliar m-a contactat și am văzut pe site-ul lui o hartă cu blocurile colorate în funcție de anul construcției. Mi-a spus că e făcută cu Google Fusion Tables, un serviciu gratuit experimental lansat în 2009. Am adăugat coordonatele GPS și planurile blocurilor în baza de date și am importat-o Google Fusion Tables,

În 2016 mi-a revenit interesul pentru România, am unit tabelele blocurilor din diverse orașe într-un singur fișier Excel de 1 MB și am făcut tabele similare la noi orașe: orașele mici din Dâmbovița, orașul Buzău, tot județul Hunedoara, și am început la județul Brașov, cu orașele mici.

Am prins interes pentru orașele care au între 20.000 și 50.000 locuitori, orașe nu prea mici ca să nu aibă diversitate de blocuri, și nu prea mari ca să îmi ia prea mult timp să le fac statistica.

În Martie 2017 cineva mi-a cerut să fac statistică la orașul Iași pe 50 euro și urma să ne întâlnim dar întâlnirea nu a mai avut loc. Deci există (puțini) oameni dispuși să dea bani pe așa ceva. RESPECT!

Cât durează să număr blocurile și apartamente dintr-un oraș?

O primă estimare durează 1 minut și are marja de eroare +/- 10%.

Realizând statistica aproximativă pentru Prahova (2005), Dâmbovița (2007), București (2008), Hunedoara (2016) îmi permite estimez numărul de blocuri și apartamente din orice oraș din România. Comparând cu populația orașelor din 1992 am ajuns la concluzia că numărul de persoane per apartament era în jur de 2,8 la București, 2,9 la reședințele de județ, 3,0 la orașele mici.

Vizualizez orașul din satelit pentru a aproxima suprafața ocupată de blocuri și obțin procentajul de locuitori la bloc în 1992 (pentru că la recensămintele ulterioare populația a crescut sau scăzut în timp ce numărul de blocuri a rămas același), aproximativ 70-80% pentru majoritateam orașelor reședință (86% în București și 60% în unele orașe din Transilvania unde nu s-a demolat mult), împărțind la 2,9 persoane per apartament la reședințe de județ și 3 persoane per apartament la alte orașe, iar pentru a obține numărul de scări de bloc, împart la 20-22 în cazul reședițelor de județ și 15-20 în cazul orașelor ne-reședință cu peste 40,000 locuitori. Rezultatul va avea marjă de eroare de 10%.

O numărare aproximativă durează 1 ora pentru fiecare 20.000 locuitori și are marja de eroare +/- 2% (+/- 5% înainte de lansarea Google Streetview), salvez imaginea din satelit în Paint și pun puncte de diferite culori pe fiecare model de bloc, folosind Google Street View pentru a identifica modelele blocurilor, apoi scriu în Excel modelele blocurilor, număr punctele de fiecare culoare și înmultesc cu numărul de apartamente din bloc.

Fiecare oraș are niste blocuri unicat, non-standard, în cazul lor mi-e greu să îmi dau seama câte apartamente sunt în fiecare bloc, așa că o plimbare prin oraș e necesară pentru a micșora marja de eroare sub 1%. De când cu Google Streetview nu mai e necesară plimbarea prin oras, am reverificat și orașele studiate în 2007-2008 pentru a reduce marja de eroare.

Hartă pentru numărarea blocurilor și apartamentelor din Vălenii de Muntea

2018 – Începutul bazei de date cu detaliile blocurilor: Ploiești (2018), Prahova (2019)

În Ianuarie 2018 am făcut un tabel pentru cele aproximativ 1800 blocuri din Ploiești, fiecare bloc având un rând individual. 10 ore mi-a luat să scriu numerele blocurilor, numărul de etaje și apartamente, iar alte 10 ore mi-a luat să adaug coordonatele GPS. M-au ajutat hărțile desenate în 2005-2007 care la rândul lor sunt bazate pe o carte Ghid Municipiul Ploiești 1981, plus zeci de ore de plimbări prin oraș.

Statistica, numar de blocuri si apartamentea

August 2019: am adăugat blocurile din Breaza, Băicoi, Boldești-Scăieni, Filipeștii de Pădure, Florești, Urlați, etc.

Septembrie 2019: am adăugat blocurile din Câmpina și am început și la Iași, singurul oraș din România care a publicat pe internet o listă a blocurilor cu anul construcției, care însă s-a dovedit că nu corespunde cu numerele blocurilor din OpenStreetMaps, motiv pentru care am lăsat harta Iași neterminată pentru a mă concentra pe restul orașelor din județul Prahova și ulterior București.

Harta inițială era destinată blocurilor comuniste, că alea mă pasionează pe mine, dar fiindcă mai mulți vizitatori ai site-ului mi-au cerut să adaug și blocurile noi, le-am adăugat în Septembrie 2019.

8 Octombrie 2019: am refăcut harta în ZeeMaps.

12 Noiembrie 2019: am adăugat blocurile din Mizil, Slănic, Vălenii de Munte, am adăugat 2 coloane: notă și lift (da/nu) pentru filtru, am adăugat planurile celor mai populare 12 modele de blocuri, valabile pentru 1174 blocuri din cele 1766 blocuri comuniste din Ploiești, valabile și pentru alte orașe (comuniștii au dat copy-paste la aceleași blocuri în toată România).

Am postat pe Facebook pe grupurile orașelor Plopeni, Mizil și Băicoi, obținând câteva sute de vizitatori din fiecare.

20 Noiembrie 2019: am adăugat numărul de camere din apartamente pentru aproximativ 80% din blocuri din Prahova. La orașele viitoare când voi adăuga blocurile pe hartă, vor include și numărul de camere.

Am postat pe Facebook pe grupul orașului Câmpina, obținând peste 500 vizitatori în prima zi.

25 Noiembrie 2019: am adăugat planurile pentru încă 14 modele de blocuri și numărul de camere din apartamente pentru încă 10% din blocuri.

Am postat pe grupul de Facebook al orașului Ploiești, obținând peste 1000 vizitatori în prima zi.

Decembrie 2019: am adăugat blocurile din Sinaia, Bușteni, Azuga, dar și din Otopeni.

Ianuarie 2020: am adăugat blocurile din Târgoviște, Moreni, Pucioasa, Fieni.

Am postat pe grupul de Facebook de Știri din Dâmbovița, obținând peste 1000 vizitatori în prima zi.

Inițial paginile erau numite „Harta blocurilor din (nume oraș)” le-am redenumit în „Harta (nume oraș) cu anul construcției blocurilor” și pentru SEO.

2020 – Hărți provizorii pentru orașele principale și dezamăgirea de a continua proiectul

Pe OpenStreetMap (harță realizată de voluntari, nu e 100% corectă) se găsesc numerele blocurilor la Arad, Brașov, Brăila, Călărasi, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Hunedoara, Galați, Iași, Pitești, Ploiești, Slobozia. La restul orașelor pot face „hartă oarbă” cu coordonatele blocurilor, dar fără adresa blocurilor, utilitatea va fi limitată.

În 2021 am descoperit geoportal.ancpi.ro care are numerele blocurilor sau adresele stradale la majoritatea orașelor, dar efortul de a extinde baza de date la toată România nu e rentabil.

Am observat că majoritatea sunt interesați (doar) de anul construcției, în ianuarie 2020 mi-a venit ideea unei scurtături: să fac hărți provizorii colorând cartierele cu poligoane KML trasate în Google Earth, în loc de buline pe blocuri individuale. Am colorat Bucureștiul în 5 ore (în loc de 150 ore, cât ar fi luat să bag datele fiecărui bloc).

Cutremurul de 5,2 grade din 31 ianuarie 2020 mi-a adus trafic triplu pe site în ziua respectivă, mă gândesc că se putea și mai mult dacă aș fi avut harta gata la mai multe orașe. În februarie m-am apucat de colorat orașele principale, am decis să promovez proiectul pe grupurile de Facebook și Reddit pe 4 Martie, dată la care colorasem 22 orașe, fiecare mi-a luat aproximativ 1-2 ore să studiez orașul să îmi dau seama de anul construcției și să trasez poligoanele.

a

Pe lângă poligoane, am pus o mostră de 200 blocuri din București, iar pe 4 Martie la 14:00 am postat pe Reddit și 3 grupuri de Facebook, în următoarea oră postând încă 5 grupuri. Am primit zeci de comentarii și mesaje pe site, felicitându-mă pentru harta mea. Spre seară, lumea probabil venind de la serviciu a avut timp să studieze hărțile mele în detaliu, am început să primesc comentarii negative.

Speram să găsesc oameni care prin profesia lor (agent imobiliar, auditor energetic) au acces la informatii mai EXACTE ca estimările mele personale și putem colabora la dezvoltarea acestui proiect, să nu fac totul eu de unul singur. Însă tocmai acești experți, în loc să mă felicite pentru inițiativa realizării unei hărți în premieră națională și să colaborăm pentru îmbunătățirea hărții, mi-au adus comentarii jignitoare (în special pe grupul Cutremur în România) legat de incorectitudinea poligoanelor colorate, care nu au înțeles că sunt provizorii. M-au acuzat că m-am grăbit și am făcut o hartă proastă, dar și ei s-au grăbit să dea comment fără să citească postarea mea în întregime, am scris CLAR „este posibil că un număr redus de blocuri să fie construite în afara perioadelor indicate. Raportați eventualele greșeli pentru îmbunătățirea hărții.

O persoană comenta că harta mea e total greșită, inutilă, dezinformez lumea, etc. că nu trebuia să făc astfel de hărți estimative ci să scriu anul din documente. Cât ar fi luat să consult documente la 90.000 blocuri din Romania? Cică o echipă de 3-4 profesioniști pot face în câteva luni harta tuturor blocurilor dintr-un oraș pe baza documentelor la o acuratețe de 100% (plătești tu pe acei profesioniști? Plus că alte persoane mi-au zis că s-au chinuit zile întregi fără succes în a găsi documente). Eu am făcut VOLUNTAR hărți la 22 orașe într-o lună, 40 ore de muncă efectivă în total.

Altă persoană spunea că aberez spunând că văd anul construcției pe Google Streetview. De fapt nici nu am nevoie de Google Streetview, experienta acumulată studiind arhitectura comunistă ultimii 15 ani îmi permite să ghicesc anul construirii blocurilor (cu aproximație de +/- 5 ani) doar din poza din satelit. Problema a fost timpul limitat, nu m-am uitat la fiecare bloc în parte ci am colorat întregul cartier pe baza anului majorității blocurilor. Numărul de greșeli ar fi fost mai mic dacă mă concentram DOAR pe București. Interesant este că din cele 22 orașe colorate, comentarii negative au fost numai la București și Brașov. Am stat până la 5 dimineața să studiez poza din satelit cu atenție să identific toate blocurile construite în alte perioade decât restul din cartier și am adăugat noi poligoane colorate, iar pe 5 martie nu prea au mai fost comentarii negative. Oricum, marja de eroare va fi redusă la harta finală cu buline pe fiecare bloc în parte.

În total, pe ziua de 4 Martie am avut 3500 vizitatori și 49 mesaje pe chatul de pe site. Pe 5 martie au venit încă 1900 vizitatori. Pe Facebook am avut ~100 comentarii și pe Reddit alte ~100. Pe 6 martie am mai avut încă 400 vizitatori. Pe 8 martie am avut 800 vizitatori datorită postării unuia pe blogul lui. După o săptămână în care postările mele au fost distribuite la greu, traficul a revenit la valoarea normală de 100 vizitatori pe zi.

În aprilie 2020 am intrat întâmplător în Google Webmaster Tools și am văzut că traficul organic pe Teoalida.ro a căzut brusc de la 80 vizitatori/zi la 30 vizitatori/zi în noaptea de 14/15 martie 2019, site-ul fusese penalizat de Google din motive necunoscute, nu mai apărea pe prima pagină din Google ca înainte și de aceea traficul redus (site-ul în engleză Teoalida.com a avut o penalizare similară în 2013 căzând de la 500 la 100 vizitatori pe zi, dacă atunci am realizat problema a doua zi, la Teoalida.ro din cauza traficului redus și variabil în funcție de postările mele pe Facebook (urmăream traficul cu Clicky.com fără să îmi dau seama că au scăzut căutările din Google), am realizat problema de abia după 1 an, mi-a fost imposibil să-mi amintesc ce am făcut în martie 2019 care ar fi putut cauza căderea din Google.

În concluzie: deși harta mea foarte e utilă celor care cumpără apartamente, traficul pe site redus + refuzul oamenilor de a colabora, m-au făcut să îmi pierd interesul în acest proiect, RUȘINE românilor care nu apreciați inițiativa mea de a face un proiect în premieră națională, și asta VOLUNTAR. Prefer să lucrez pentru oameni din străinătate care știu să respecte munca cuiva.

2020 – Baza de date a blocurilor din București și apariții în presă

Am reparat niște linkuri invalide pe paginile „ascunse” de Google, și alte modificări, nu știu dacă asta a fost cauza dar traficul a început să crească din iulie 2020.

Deși adăugasem 664 blocuri din București în martie-mai 2020, de abia pe 25 iulie 2020 m-am apucat serios de muncă, initial estimam că va lua 120 ore să compun datele la aproximativ 8000 blocuri comuniste folosind Google Streetview, dar datorită site-urilor de reabilitare termică care oferă date suplimentare, de abia în octombrie am terminat de adăugat datele la 8800 blocuri comuniste, după aproximativ 300 ore de muncă.

Videouri din timpul compunerii datelor:

.






a

În noiembrie-decembrie 2020 am adăugat ~2500 blocuri interbelice iar în decemberie-ianuarie am adăugat ~1000 blocuri noi din București și Ilfov, baza de date ajungând la un total de aproximativ 19000 blocuri. Harta București a atras atenția presei.

Pe 26 decembrie 2020 am postat iar pe câteva grupuri de Facebook iar pe 25 februarie 2021 am postat pe reddit/r/Romania unde în primele am 6 ore am obținut peste 800 voturi, ajungând la 1400+ voturi în total, 3500 vizitatori în ziua postării. De data asta 90% comentarii au fost pozitive, dar am observat că în ziua postării pe Reddit, 80% din vizitatori au fost din București chiar dacă doar 10-12% din populația țării locuiește în capitală și comunele suburbane. În cazul ăsta se mai merită extinderea bazei de date a blocurilor la alte orașe? Efort imens vs audiență redusă!

În primele luni din 2021, și fără a promova harta, 400-500 persoane intră zilnic pe site, majoritatea persoane particulare care cumpără apartamente și se folosesc de site-ul meu pentru a face alegerea CORECTĂ. Asta a generat altă problemă: zilnic câteva persoane mă deranjează cu mesaje ca să îmi ceară informații (pe care dacă le am le pot vedea gratis dând click pe blocurile respective) și nu oferă nimic la schimb (de exemplu cineva mă intreabă anul unui bloc, eu deschid harta, caut blocul și îi răspund, apoi la rândul meu îl întreb câte camere au apartamentele, el închide fără să-mi răspundă).

2021 – Buzău, Iași, Hunedoara și alte dezamăgiri

Ianuarie 2021: de acum în colo coloana Lift va indica nu doar da/nu ci și numărul de lifturi.

Aprilie 2021: am adăugat în baza de date toate blocurile din județul Buzău, baza de date ajungând la un total de peste 21.000 blocuri. Am promovat pe Facebook pe grupul Buzau, dar am obținut doar 3 like-uri și 2 share-uri și doar 5 persoane m-au ajutat cu informații. DEZAMĂGITOR!

Iulie 2021: am adăugat în baza de date blocurile comuniste din orașul Iași și 4 comune suburbane, baza de date la un total de aproximativ 25000 blocuri. Am schimbat culorile unor blocuri (pentru toate orașele).

Septembrie 2021: am contactat 10+ agenții imobiliare, asigurări și telecomunicații, prezentându-le baza de date, și întrebând dacă le este utilă sau cum o pot face mai utilă. Până în decembrie am trimis 30 email-uri… singure răspunsuri primite au fost „am redirecționat email-ul dvs la departamentul X și dacă vom fi interesați vă vom contacta” Feedback ZERO!

În 22-30 septembrie 2021 am pus blocurile din Valea Jiului, restul județului Hunedoara urma în octombrie, dar lipsa de feedback și starea deprimantă cauzată de M.F. pe 2 octombrie 2021 (un client interesat în „toate orașele mari” care a refuzat să cumpere motivând că „nu am datele” fără a explica ce date vrea), m-a făcut să pun proiectul ON HOLD.

Octombrie 2021: am adăugat 120 blocuri noi (după 2000) din Iași și am promovat pe 4 grupuri de Facebook, dar doar 1 a fost aprobat și am fost dezamăgit de audiența redusă. Baza de date a depășit 26.000 blocuri.

2022 – Constanța + mici actualizări

Ianuarie-februarie 2022: am completat numărul de etaje la majoritatea blocurilor noi și adăugat alte 200 blocuri noi în București.

Februarie 2022: mulțumită apariței unei poze din satelit (din 1980) pe https://fostulbucuresti.github.io/ am îmbunătățit acuratețea estimării anului de construcție. Am adăugat blocurile din Bălan și Orșova (2 orașe mici care m-au interesat în mod special având majoritatea blocurilor din anii 1960, comparat cu anii 1970 și 1980).

Am făcut un sondaj la începutul lunii februarie, timp de 2 luni peste 60 persoane au votat: 55% fiind pentru mutare și 45% contră. Studiind IP-urile fiecărui vot am văzut că 90% care au votat pentru mutare perau la prima vizită pe site, 90% care au votat contră vizitau site-ul meu de zile / luni. Pe 22 martie am mutat Harta București pe noul site, hărțile celorlalte orașe și restul articolelor din secțiunea Hărți și Blocuri le-am mutat pe 30 martie 2022.

Martie 2022: am reluat munca la județul Hunedoara, pe care l-am finalizat în Mai 2022.

Aprilie 2022: Am adăugat datele tehnice pentru aproximativ 1800 blocuri comuniste din orașul Constanța, oraș unde Luca începuse să lucreze în locul meu în August 2021, adăugând datele la 250 blocuri după care a început clasa a 12-a. Baza de date a depășit 30.000 blocuri.

Iulie 2022: am adăugat aproximativ 300 blocuri noi din judetul Constanța.

August 2022: mulțumită apariței a 2 noi poze din satelit (din 1976 și 1977) pe https://fostulbucuresti.github.io/ am corectat culoarea a câtorva zeci de blocuri din București).

Septembrie 2022: am rezolvat misterul blocurilor „1983-1990 îndoit scund”, după ce mai multe persoane mi-au raportat neconcordanțe în plan, inclusiv un proprietar de apartament 3 camere întreba de ce are 65 mp iar un vecin din bloc similar are 78 mp. Există un model de bloc 1983-1986 unde băile au geam la fațadă, acestea au apartamente dimensionate conform standardului 1968-1986, și alt model 1985-1990 cu apartamente cu 10-15% mai mari, băile fiind spatele dormitorului. Aproximativ 250 blocuri din București și Iași le-am recolorat din albastru (1985-1990) în turcuaz (1978-1986).

Septembrie 2022: am început procesul de schimbare a planurilor GRI cu noi planuri cu fundal ALB, unele redesenate la o acuratete mai mare. Aveam 64 planuri detaliate și alte 70 schematice. Acum încă 18 planuri schematice sunt acum detaliate.

20 noiembrie 2022 am început testele cu WP GO Maps (plugin WordPress), ca în decembrie să devină harta principală și să renunț la ZeeMaps. Categoria galbenă (1966-1972) împărțită în 2 culori (1966-1970 și 1968-1972), toate categoriile ulterioare le-am mutat culoarea cu 1 mai sus.

22 decembrie 2022: am șters hărțile ZeeMaps de pe paginile tuturor orașelor, rămân doar hărțile WP GO Maps.

CuloareBlocuriScăriAparta
mente
Apart cu
nr camere
1000-19503928632147381084
1945-1960110720041790412079
1958-1964188041008535273585
1963-19701513411610034498668
1966-1970106118106336062024
1968-1972141125008877787912
1970-197630617667191001188692
1974-197815313526123501114021
1977-1982268453469545692314
1978-1986737112107299949282691
1985-199044567597158211134918
1990-ANL20037575163140
1990-private2340183318369121652
demolate531815711049
abandonate49106969
neidentificate319106561162
Total329645374714320011174060
2023 – Brașov, Galați, Argeș + alte actualizări

9 ianuarie 2023: am schimbat iar iconurile blocurilor, acum clasa risc seismic are text negru (sper) mai ușor de citit.

15 ianuarie 2023: am început adăugarea detaliilor blocurilor (și) din Brașov. Cluj și Galați ar putea fi următoarele.

20 februarie 2023: am adăugat poligoane colorate și pentru Filiași, Rovinari, Bumbești-Jiu, Odorheiu Secuiesc, Tecuci.

26 februarie 2023: am înlocuit pozele thumbnail ZeeMaps ale fiecărui oraș am rescris pagina instrucțiuni, ambele conform WP Go Maps.

3 aprilie 2023: am început adăugarea detaliilor blocurilor (și) din Galați.

15 mai 2023: am început adăugarea detaliilor blocurilor (și) din Argeș.

Aprilie-iunie 2023: am adăugat detaliile blocurilor la orașele mici din județul Iași.

CuloareBlocuriScăriAparta
mente
Blocuri
cu.plan
Blocuri
cu.nr.ap
Apart cu
nr.camere
1000-19504003711150001.20%30.38%7.45%
1945-1960146025722401122.12%78.63%67.82%
1958-19642445542410860159.30%94.93%86.52%
1963-19701921545812806782.46%98.65%97.98%
1966-1970152225789411676.08%98.82%97.32%
1968-19721980432311908069.44%98.99%94.70%
1970-19763456813521989784.69%99.22%98.29%
1974-19781916436314594989.93%99.79%92.33%
1977-19824603961717503693.59%99.72%93.78%
1978-198689961554136148989.58%99.51%94.29%
1985-19904956844317684677.70%98.37%82.87%
1990-ANL3265611164716.26%71.47%41.22%
1990-private272822332283000.04%40.62%10.93%
demolate5318161116.98%49.06%67.60%
nefinalizate611524154.10%14.75%28.63%
neidentificate234652290.00%6.84%19.21%
Total__________4066070057181012066.17%86.58%81.47%
Cifre iulie 2023, incluzând toate blocurile din București, județele Ilfov, Argeș, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Iași, Prahova, plus orașele Galați, Onești, Orșova.
CuloareBlocuriScăriApartamenteBlocuri cu planBlocuri cu nr apApart cu nr camereCamere cămin1 cameră2 camere3 camere4 camere5 camere6 camere
1000-19504003711150001.20%30.38%7.45%9.12%41.41%29.61%11.99%6.17%1.70% 
1945-1960146025722401122.12%78.63%67.82%17.26%9.67%58.21%13.53%1.33%  
1958-19642443541410844159.35%94.92%86.65%1.82%4.47%65.76%27.12%0.82%  
1963-19701885521012558784.03%98.73%97.94%2.31%12.54%52.78%26.54%5.82%  
1966-1970150525109343676.94%98.80%97.30%23.09%11.47%45.57%17.89%1.99%0.00% 
1968-19721939424711634470.91%98.97%94.58%8.34%18.32%48.37%22.23%2.71%0.02% 
1970-19763452813121957384.79%99.22%98.34%15.22%7.16%47.85%26.27%3.51%0.00% 
1974-19781912435714581390.12%99.90%92.42%0.04%8.96%41.36%43.84%5.78%0.01% 
1977-19824592958317382393.82%99.72%93.60%0.06%11.88%48.18%33.05%6.82%0.02% 
1978-198689711546635878989.83%99.51%94.50% 11.13%46.09%33.96%8.72%0.11% 
1985-19904953843617667677.75%98.41%82.95% 19.13%29.64%39.82%11.31%0.10% 
1990-ANL3195291075116.61%70.85%36.32% 24.74%43.64%29.12%2.28%0.23% 
1990-private270722292280350.04%40.82%10.93% 22.57%49.43%22.97%4.69%0.13%0.20%
demolate5319161116.98%49.06%67.60%18.37%72.36%4.68%2.57%2.02%  
abandonate611524154.10%14.75%28.63% 2.90%57.97%20.29%18.84%  
neidentificate234652290.00%6.84%19.21%  86.36%13.64%   
Total4048969494179836066.44%86.57%81.43%4.84%11.76%46.61%30.81%5.93%0.04%0.00%
Cifre iulie 2023, incluzând toate blocurile din București, județele Ilfov, Argeș, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Iași, Prahova, plus orașele Galați, Onești, Orșova.
Culoareblocuriscăriaparta
mente
blocuri
cu plan
blocuri
cu nr ap
apart cu
nr camere
camere
cămin
1
cameră
2
camere
3
camere
4
camere
5
camere
1000-19503306291129981.39%27.34%1.71% 13.96%11.26%38.29%27.93%8.56%
1945-1960425839795144.47%85.88%73.07%1.17%14.89%63.25%18.02%2.67% 
1958-196477020265569771.30%98.18%85.40%2.08%3.86%66.48%26.99%0.59% 
1963-197049715564696997.38%99.60%99.50% 14.36%41.82%35.13%8.70% 
1966-19702624962415785.11%98.85%98.49%8.83%26.58%36.13%24.49%3.95%0.01%
1968-197286517775478384.97%98.50%99.02%2.11%30.93%38.04%25.87%3.02%0.03%
1970-1976116034139123095.78%99.05%99.15%5.50%5.90%54.29%27.02%7.29% 
1974-197885721898563191.37%99.88%91.03%3.60%13.05%27.17%48.43%7.73%0.02%
1977-19822717811735285.61%98.89%94.34%0.55%36.16%28.51%30.55%4.12%0.11%
1978-19862495465216931291.42%99.96%95.90% 12.59%43.07%32.64%11.55%0.15%
1985-1990156831398947288.52%99.55%86.39% 26.38%27.81%37.05%8.63%0.13%
1990-ANL71164319825.35%77.46%71.86% 56.88%25.15%17.32%0.65% 
1990-private131512291143490.08%39.54%15.72% 23.56%49.78%22.29%4.23%0.13%
demolate399137623.08%56.41%62.35%1.86%87.30%5.01%3.26%2.56% 
nefinalizate26  11.54%0.00%
necunoscute13  0.00%0.00%
Total . . . . . . . . .140952264477611358.03%75.67%80.60%1.94%16.25%41.65%32.64%7.46%0.08%
Statistica pentru București

August 2023:
Am fost informat că în noaptea 28-29 iulie au fost adaugate noi poze pe https://fostulbucuresti.github.io/ 1972, 1979, 1982, poza din 1980 a fost extinsă și cu zona de sud a Bucurestiului iar poza din martie 1978 a fost schimbată cu una din august 1978 cu rezoluție mai mare (se vad tribunele la Charles de Galle care cică erau pentru parada de 23 august). Astfel am putut re-estima mai precis anul finalizării unor blocuri.

Septembrie 2023:
Un locatar din https://www.hartablocuri.ro/planuri/1978-1986-drept-cf1-24x14m.png mi-a zis că are garsoniera cu 5 mp mai mică decât am desenat eu, am verificat toate blocurile și am văzut ca cele din 1978-1981 au garsoniera cu balcon pe când cele din 1982-1986 au garsoniera cu logie.
Astfel am putut împărți acel albastru 1978-1986 în 2 nuanțe pentru a mări acuratețea hărții, împreună cu https://www.hartablocuri.ro/planuri/1978-1986-cruce-cf1-6ap.png la care am identificat acum câteva luni că cele construite în 1978-1982 au garsonieră+2 camere la parter, pe când cele din 1980-1986 au 4 cameere la parter
Momentan la https://www.hartablocuri.ro/planuri/1978-1986-cruce-cf1-27x14m.png nu am, identificat elemente distinctive între seria 1978-1982 și cea 1982-1986.

Ultimii ani câteva persoane mi-au trimis rapoarte de expertiză a unor blocuri care NU apar în lista AMCCRS. În vara 2023 un vizitator m-a informat că pe site-ul primăriei Sector 3 există listă cu 74 imobile Rs2 (Anexa 5) și alte 314 imobile Rs3 (Anexa 4), am ajuns la concluzia că de câțiva ani reabilitarea termică include expertiza seismică, dar aceste expertize efectuate de primăriile de sector nu sunt transmise către AMCCRS, doar primăria Sector 3 a transmis la AMCCRS în ianuarie 2023 doar lista celor încadrate în clasa risc 2. Am actualizat harta cu ambele liste Rs2 și Rs3.

Septembrie 2023: baza de date a ajuns la 33.500+ blocuri comuniste, totalizând 66.600+ scări și 1.560.000 apartamente; 4000+ blocuri interbelice, 2.700+ blocuri noi, din care 1300+ totalizează 2.200+ scări și 230.000 apartamente (restul nu au datele completate).

25 decembrie 2023:
Deoarece categoria galbenă (1966-1970) avea cel mai mic număr de blocuri din toate categoriile comuniste, am eliminat-o prin recolorarea blocurilor în categoriile 1968-1972 (galben-verde) și 1963-1970 (fost portocaliu deschis, acum galben). Categoria 1958-1964 (portocaliul închis) am împărțit-o în două: 1958-1962 (portocaliu închis) și 1960-1964 (portocaliu deschis). Acum harta arată mai clar ordinea de construcție a primelor blocuri din fiecare oraș.

2024 – Gorj, Bihor, Dolj, Bacău + alte actualizări

Spre deosebire de anii anteriori când mă chinuiam să termin un oraș (95% complet) înainte să trec la următorul, în 2024 am decis să încep mai multe orașe, adaug detaliile la 80-90% blocuri standard (care pot fi adăugate prin copy-paste) și apoi trec la următorul oraș, pentru a putea acoperi (parțial) toate județele până în 2026.

Noiembrie 2023: am adăugat detaliile blocurilor din Motru. Simultan Gabi a început adăugarea detaliilor blocurilor din Oradea.

Decembrie 2023: am adăugat detaliile blocurilor din restul județului Gorj.

25 ianuarie 2024:
5 zile mi-a luat să iau la rând toate blocurile NOI din București de pe korter.ro (730 blocuri în București). Am adăugat încă ~140 blocuri noi dar am observat că aproximativ 10-20% din blocurile adăugate acum 3 ani au fost șterse de pe Korter.

Săptămâna trecută am făcut același lucru pentru Brașov, Constanța, Iași, iar săptămână viitoare voi la rând blocurile noi din județul Ilfov (aproximativ 500 blocuri), estimez că voi adăuga încă 100 blocuri noi.

Am adăugat numele dezvoltatorului, am actualizat anul construcției, înlocuind data estimată a finalizării cu data la care a fost finalizat (unde a fost cazul, că multe blocuri au depășit termenul), în loc de „trimestrul 4 2020” am scris „finalizat 2020-tr4” sau „finalizare (estimată) 2024-tr4”.

5 februarie 2024: am adăugat încă ~60 blocuri noi în județul Ilfov.

Per total am adăugat încă 1000 blocuri în iulie 2023-martie 2024 doar în orașele realizate anterior.

CuloareBlocuriScăriApartamenteBlocuri cu planBlocuri cu nr apApart cu nr camereCamere cămin1 cameră2 camere3 camere4 camere5 camere6 camere
1000-19504024776154382.86%30.94%9.32%7.09%35.16%17.86%18.35%15.43%5.63%0.49%
1945-1960146926522514032.47%80.87%70.14%17.50%10.50%56.16%14.61%1.23%  
1958-1962106520353531247.14%94.27%73.99%3.79%8.91%61.30%25.37%0.64%  
1960-1964150836548043073.28%96.68%95.87%1.23%5.21%65.60%27.14%0.82%  
1963-19702884674518657884.08%98.72%98.00%11.31%12.70%49.45%22.17%4.37%  
1968-19722450519814361976.86%99.02%96.38%6.81%15.20%51.17%24.32%2.48%0.02% 
1970-19763280796820189882.84%98.99%98.78%7.98%7.05%53.66%27.16%4.13%0.01% 
1974-19782166457216879091.92%99.82%94.21%13.80%9.10%34.60%37.41%5.08%0.01% 
1977-198257331162126081995.73%99.76%96.82%0.08%16.19%44.53%31.74%7.44%0.03% 
1978-198679791366027473390.27%99.62%94.31% 6.48%48.60%35.77%8.99%0.15% 
1985-19904961839617637079.78%98.73%85.54% 18.89%29.67%39.76%11.47%0.20% 
1990-ANL3596221288425.35%87.47%49.19% 35.01%38.37%24.33%2.10%0.19% 
1990-private322329712694870.28%42.72%10.91% 21.20%47.90%23.71%5.92%0.90%0.36%
demolate1272819219.45%33.07%68.45%32.40%59.92%3.88%2.13%1.67%  
nefinalizate641722257.81%15.63%41.89% 8.60%49.46%27.96%13.98%  
necunoscute2695160.00%0.37%0.00%#DIV/0!#DIV/0!#DIV/0!#DIV/0!#DIV/0!#DIV/0!#DIV/0!
Total . . . . . . . . .4156170966185364767.40%86.35%81.01%4.91%11.78%46.60%30.61%6.01%0.08%0.01%
Cifre martie 2024, incluzând toate blocurile din București, județele Ilfov, Argeș, Brașov, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Iași, Prahova, plus orașele Galați, Onești, Orșova. Excluzând noile orașe cercetate parțial după noiembrie 2023.

Martie 2024: am corectat detaliile blocurilor adăugate de Gabi în Oradea și am adăugat restul județului Bihor.

Aprilie 2024: am adăugat detaliile blocurilor din Craiova și restul județului Dolj.

August 2024: am început adăugarea detaliilor blocurilor și din https://www.hartablocuri.ro/bacau/. În 3 zile am adaugat 75% blocuri (modele comune unde dau copy-paste), apoi a inceput greul cu blocurile mai putin comune / unicat. După 2 săptămâni aveam 80% blocuri din județ (notă: Onești fusese făcut din octombrie 2022).

Noiembrie 2024: am adăugat clasele de risc seismic (pentru blocurile expertizate), anul finalizării (de pe lista de reabilitare) și astfel pot spune că am finalizat județul Bacău.

DILEMĂ: blocuri cu adrese pe mai multe străzi?

Când am lucrat la București în 2020, în faza inițială am introdus numerele blocurilor și datele tehnice, urmând ca adresele stradale să le adaug câteva luni mai târziu. Atunci am descoperit blocuri „de colț” unde scările aceluiași bloc au adrese pe străzi diferite, ele momentan au în baza de date 1 singur rând per număr de bloc cu adresele separate de o bară /

La celelalte orașe lucrate în 2021 am introdus atât numărul de bloc cât și adresa stradală încă din faza inițială, fâcând rânduri separate pentru fiecare stradă chiar dacă numărul de bloc e același.

În 2022 un client era interesat în adresele stradale să fie exacte, dar a închis conversația fără înainte să-i cer un sfat la dilema de mai sus iar tranzacția nu a mai avut loc. Dacă sunt alți clienți interesați, EU POT modifica baza de date la București separând blocurile cu adrese pe străzi multiple. Am făcut-o în toamna 2023.

Statistica, numar de blocuri si apartamente

Proiectul www.hartablocuri.ro rulează pe o bază de date începută în 2018. Mai jos găsiți lista principalelor schimbări și actualizări.

STERGE

Serviciul Fusion Tables s-a īnchis pe 3 Decembrie 2019 și am căutat alternative, am ales ZeeMaps ($19,95/lună) care oferă 31 culori (Fusion Tables oferea peste 100 iconuri, majoritatea simboluri de atractii turistice, numai 9 erau buline rotunde colorate).

Interesul meu inițial a fost să obțin numărul de blocuri și apartamente, pe orașe, cartiere și modele de bloc, am observat că interesul majorității populației este pentru anul construcției, din păcate acesta este singurul detaliu din baza de date care NU e exact. Diverși proprietari mi-au spus că blocul lor apare cu ani diferiți în contractul de vânzare-cumpărare, în certificatul energetic, etc, la alte blocuri anul nu apare pe nici un act și tot ce am e estimarea mea personală.

Lista de actualizări

Luna indicată e cea în care am adăugat 90% din blocuri, lucrez într-o mică măsură tot anul, de exemplu în fiecare lună din 2022 am adăugat alte 10-20 blocuri noi în București. Baza de date e în continuă schimbare în funcție de ideile mele sau dorințele clienților.

Ian 2018: Ploiești
Aug-nov 2019: restul județului Prahova
Ian 2020: județul Dâmbovița
Iul-oct 2020: București și Ilfov (blocurile comuniste)
Nov-dec 2020: București (blocurile interbelice)
Jan 2021: București și Ilfov (blocurile noi)
Apr 2021: județul Buzău
Iul 2021: orașul Iași
Sep 2021: județul Hunedoara (Valea Jiului)
Mar 2022: restul județului Hunedoara
Apr 2022: orașul Constanța
Oct 2022: restul județului Constanța
Ian-Feb 2023: județul Brașov
Apr 2023: orașul Galați
Mai 2023: județul Argeș
Iun? 2023: restul județului Iași
Craiova și Cluj-Napoca ar putea fi următoarele

Ce e nou în 2023 (comparat cu versiunea 2022)

  • Am renunțat la ZeeMaps pentru WP Go Maps, ceea ce a determinat câteva schimbări în baza de date.
  • Coloana Color înlocuită de Icon, pe ea se bazează formulele de calcul al numărului de blocuri și apartamente pe perioade de construcție.
  • Județul și orașul sunt acum pe coloane diferite la sugestia unui client (a complicat puțin formulele de calcul).
  • Titlurile de cartiere eliminate în orașele mici, titlurile de oraș au acum 1 rând ca fostele titluri de cartiere în loc de 4 rânduri (la București am rămas titluri de 50 cartiere în loc de 150+).
    Ordiea coloanelor modificată, coordonatele sunt acum în coloana C-D ca să rămână pe ecran la Freeze table (mă ajută la introducerea datelor).
  • Coloana „an proiect” e acum goală pentru blocurile standard, fiindcă anul era deja scris în coloana Denumire proiect. După ce adaug anii în coloana Denumire proiect și pentru blocurile unicat, șterg coloana definitiv.
  • Literele scărilor adăugate după numărului blocului (momentan pentru Buzău, Ploiești și Brașov), voi adăuga și la București în viitor.

Vedeți lista completă de actualizări

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *